Vinsmagning den 20. april 2016 hos Vallensbæk Vinlaug


Thomas Vogelius beskriver smagningen således:
"Tak for en dejlig vinaften! Der blev serveret forskellige vine, alle fra Australien, og alle vine med stor elegance, noget som vi
ikke før forbandt med astralske vine. Du fik helt klart åbnet øjnene for de af os der ellers er lidt trætte af (over) kraftige australske
vine uden den store kompleksitet. Får vi muligheden en anden gang vil vi meget gerne invitere dig til en smagning igen!"

Jeg havde hentet vinene hos 5 forskellige vinhandlere for at få de mere raffinerede områder i Australien med i smagningen.
Tallene i parentes refererer til placering af vinene i smagningen blandt deltagernes køb af de forskellige vine.

Hvidvine:
2012 Cape Mentelle - Sauvignon Blanc/Semillon, Margaret River, West Australia (1)
2015 Cool Woods – Chardonnay, Thorn-Clarke, Eden Valley, South East Australia (2)



2012 Cape Mentelle - Sauvignon Blanc/Semillon, Margaret River, West Australia

Vinområdet Margaret River ligger i Western Australia 200 km syd for Perth. Et fantastisk område jeg besøgte tilbage I 2010.
Et område dækket af op til 60 meter høje eucalyptus-træer og tæt ved de smukkeste strande som du mange gange har helt for dig selv. 
Klimaet er varmt, men alligevel maritimt, da både Det Indiske Ocean og Sydhavet grænser op til Margaret River. Dette klima gør det
specielt godt til hvidvin, dvs. Sauvignon Blanc, Semillon og Chardonnay, som området er berømt for. Der produceres dog også
fremragende rødvine på Shiraz og Cabernet Sauvignon. Navnet er opkaldt efter den nærliggende ”Cape” og da ’Baudin ekspeditionen’
kortlagde området i 1801, blev denne cape opkaldt efter 2 franske videnskabsmænd: Edmund og hans bror Francois-Simon Mentelle.
Selve vingården blev grundlagt i 1970 hvor de plantede 16 ha med førnævnte rød- og hvidvinsdruer. 
I 1985 indledte grundlæggeren David Hohnen et samarbejde med Cloudy bay på New Zealand, der som bekendt er meget berømt for
deres Sauvignon Blanc og Semillon, og det inspirerede Cape Mentelle til at producere hvidvin på samme druer, med gode resultater.
I dag er Cape Mentelle en del af Estates & Wines (ejet af Moët Hennessy Louis Voitton og har i dag mere end 150 ha vinmarker.
Vinhuset Cape Mentelle er i dag også et af de mest respekterede i regionen.

Vinbeskrivelse: Ved hvidvinene lå det meget lige med den meget dejlige Cape Mentelle på førstepladsen med frisk aroma af citron,
grapefrugt, jasmin og hvid fersken. Bløde og fine smagsnoter af fyldig frugt som lime og melon samt let krydrede strejf.
(54% Sauvignon Blanc, 46% Semillon). Vinen vil passe godt til lette fiskeretter, skaldyr og salater eller til at nyde alene.



2015 Cool Woods – Chardonnay, Thorn-Clarke, Eden Valley, South East Australia

Barossa Valley blev i 1997 officielt delt op i 2 områder, så det østlige område fik navnet Eden Valley. Det ligger i 400-600 meter
over havets overflade og jordbunden er syrerig og stenet. Nedbørsmængden er også markant højere med vinterregn på mere
end 255 mm mere end Barossa. På grund af højden er temperaturen den laveste i South Australia for dyrkning af druer.
Dette medfører en længere vækstperiode og gør at druerne kan blive fuldmodne. Hvidvine har perfekte betingelser i Eden Valley,
men også en af de mest berømte rødvine Henschke’s Hill of Grace kommer også fra dette område. Thorn Clarke familien har en
lang historie med seks generationer i Barossa Valley med start i 1970 og med en serie på 12 forskellige brands med både
rød- og hvidvine, råder de over 270 ha vinmarker i Barossa Valley.

Vinbeskrivelse: Denne mere karakterfulde og kraftige Chardonnay Cool Woods fra Thorn Clarke kom ind på en tæt andenplads.
Typisk for Chardonnay med mere tropiske frugter som fersken og nektarin i duft og smag. Da druerne til denne vin kommer fra
det køligere og højere liggende Eden Valley udtrykker den en god struktur lethed og elegance. Denne mere kraftige Chardonnay
vil passe godt til fiskesupper, laks og svinekød.


Rødvine:

Pinot Noir
2013 Little Yering, Pinot Noir, Yarra Valley, Victoria (4)
2012 D’Arenberg The Feral Fox – Pinot Noir, Adelaide Hills, South East Australia (5)

Cabernet Sauvignon
2009 Millicent Road – Cabernet Sauvignon, Coonawarra, South East Australia (3)
2012 Shinas Estate The Verdict – Cabernet Sauvignon, Victoria (1)

Shiraz
2010 Tyrells Moores Creek – Shiraz, Hunter Valley, New South Wales (6)
2012 Magpie Estate The Sack, Shiraz, Barossa Valley, South East Australia (2)

Der var stor tilfredshed med at rødvinene var inddelt i sæt med 2 Pinot Noir, 2 Cabernet Sauvignon og til sidst 2 Shiraz og
selvfølgelig med styrkeforholdet i vinene, med de lette Pinot Noir først og sidst de kraftigere Shiraz.
Herunder er vist samme kort som deltagerne fik udleveret, så det var nemmere at følge med, hvilken område af Australien
vinene kom fra.

map
Eden Valley er ikke med på ovenstående kort, men ligger nord nord for Adelaide Hills ved Barossa Valley.


2013 Little Yering, Pinot Noir, Yarra Valley, Victoria
Den første rødvin på smagningen var en dejlig raffineret Little Yering Pinot Noir fra Yering Station, som jeg tror overraskede
mange, da Yarra Valley ved Melbourne er et koldere område og minder om en bedre Bourgogne!

Vinbeskrivelse
: Lagret 12 måneder på franske fade og med en dejlig aroma af mørke bær. Frugtrig smag med let krydderi
fra fadet og en lang blød eftersmag. Meget lækker at nyde som aperitif, men passer godt til lettere kødretter som svinekød,
kalv eller vildt. Yering Station er den første og ældste vingård i Yarra Valley og blev plantet i 1838. I dag ejet af Rathbone
Wine Group der overtog den i 1996.


Typisk er der mere grønt og frodigt i Yarra Valley, da der generelt er køligere og der falder mere nedbør.


2012 D’Arenberg The Feral Fox – Pinot Noir, Adelaide Hills, South East Australia
Uden sammenligning og med en helt anden stil fra et varmere og dog alligevel køligere i South East Australia, smagte vi
D’Arenbergs ”The Feral Fox” Pinot Noir med en langt mere fyldig smag og lækker moden frugt. Chester Osborn er den
karismatiske vinmager, der laver en lang række vine efter klassiske forskrifter med fodtrampning og tapning uden
klaring eller filtrering. I det hele taget laver Chester sine vine med minimum kunstvanding, ingen gødning og så lidt
svovl og tilsætningsstoffer som muligt.
Little Yering er dog blandt deltagerne en anelse bedre end Feral Fox, men jeg forstod at det var spændende at smage to
så forskellige Pinot Noir fra samme land. Australien er et enormt land, så der er over 1000 km mellem de to områder.

Vinbeskrivelse
: Dyb mørk og tæt farve med en flot duft af svampe, blommer og modne kirsebær. Smagen er ung,
struktureret med mørk moden frugt, røde kirsebær og en raffineret grøn tone. Drikkemoden nu men kan bestemt
lagre længere. Vinen er et fremragende match til terrin med kanin eller lynstegt oksekød.

Eden
I baggrunden ses de bakker der giver navn til Adelaide Hills og er de mere kølige områder i Barossa Valley.



2009 Millicent Road – Cabernet Sauvignon, Coonawarra, South East Australia

Coonawarra der ligger mellem Adelaide og Melbourne, ligger ret øde med det berømte og karakteristiske røde jord
”Terra Rossa’. Området er nærmest formet som en lang rød cigar: 19 km langt og mellem 1,5 km og 200 meter bredt.
Da jeg besøgte Coonawarra tilbage i 2010 husker jeg det var et meget nemt at finde de forskellige vingårde, da der kun
går én vej gennem det 18 km lange område, så vingårdene ligger til højre og venstre.


Den berømte røde jord i Coonawarra som specielt på Cabernet Sauvignon druen giver fantastiske vine.

Coonawarra laver uden tvivl nogen af Australiens bedste vine på Cabernet Sauvignon og er tilmed hjemsted for de dyreste 

vinmarker i Australien. Den berømte røde jord og det kølige maritime klima giver perfekte betingelser for at lave de mest
elegante Cabernets med karakteristisk moden frugt og et strejf af mint.
Normalt ligger prisen for en Cabernet Sauvignon fra Coonawarra meget højere, men denne vin fra Millicent Road er den
importeret til en fantastisk pris, som ellers ikke ses. Det er Wingara Wine Group som ejer Millicent Road og er den del af
Spaniens store Freixenet Group, der ejer en lang række store australske vinproducenter.

Vinbeskrivelse
: Vinen er meget raffineret med mørk moden frugt af cassis, lette fadtoner af cedertræ og lang og blød eftersmag.
Vil passe perfekt til lamme koteletter eller Marokkansk couscous.




2012 Shinas Estate The Verdict – Cabernet Sauvignon, Victoria
Shinas Estate ligger i den nordvestlige region Victoria. Denne region er kendt for sit Middelhavs-lignende klima, klassiske
vine og god mad. De første vinstokke i Victoria blev plantet tilbage i 1886 og allerede i 1898 begyndte man at plante på de
jorde, som senere blev til Shinas Estate.
Familien bag Shinas Estate går mere end otte generationer tilbage og ejes og drives i dag af George Shinas, der deler samme
passion og perfektion som de foregående generationer. George Shinas er ligeledes dommer, hvorfra han har hentet inspiration
til sine vinnavne og ikke mindst etiketterne. Shinas familen er oprindeligt fra Grækenland og immigrerede til Australien i 1950.
De solgte i mange år ikke de vine de producerede, men konsumerede den selv eller gav den til familie og venner.
I 2002 steg efterspørgslen så meget på vinene fra familie og lokale restauranter, så de valgte at stifte Shinas Estate Australia.
Den dag i dag er produktionen meget lille, som de selv kalder et ”Micro boutique winery” og de specielle produktions-teknikker
er gået i ark fra generation til generation.
De siger selv ”lucky few will ever get to taste it”.
Der var ved smagningen stor begejstring over Shinas Estate The Verdict – Cabernet Sauvignon og vinen kom ind på en klar førsteplads.

Vinbeskrivelse: Dyb mørk farve. Fyldig du med mørk frugt og let mandelessens. I smagen går de mørke frugter igen med lag på lag
blomme, solbær, lakrids og chokolade. Alligevel er vinen pakket fløjlsblødt ind og har en flot lang eftersmag. Denne fantastiske vin
passer perfekt til kraftigere kød specielt fra grillen der godt må være krydret.




2010 Tyrells Moores Creek – Shiraz, Hunter Valley, New South Wales

Hunter Valley er for de lokale indbyggere i Sydney der, hvor man tager på weekend. Det ligger kun 2 timers kørsel fra Sydney
og man passerer gennem de fantastiske Blue Mountains på vejen. Jeg har netop besøgt Hunter Valley for første gang her i
januar 2016 og må sige det er et utrolig flot område hvor vinmarkerne bugter sig over bakkerne, fremragende restauranter og
golfbaner mellem vinmarkerne.


Et meget karakteristisk billede af Hunter Valley med grønne marker og bugtende vinmarker.

Som de siger i Australien: “A get away from all the hustle and bustle in Sydney”.
Vi besøgte Tyrell’s hvor denne rødvin kommer fra. I 2008 holdt de 150 års jubilæum, så det er et af ældste vinerier i området.
De ejer vinmarker på over 900 hectarer flere steder i New South Wales, South Australia og Victoria. Det som Tyrell’s er mest
kendt for, er deres Semillon der eksporteres til det meste af Verden og vi fik lejlighed for at smage os igennem de mest
fantastiske Semillon’s, da min kone kender Jane Tyrrell, der er 5. generation af familien og er salgschef på Tyrrell.


Smagning af Semillon og Chardonnay hos Tyrrell’s januar 2016.

Jeg fandt denne Shiraz fra Moore’s Creek som er en af Tyrrell’s basisvine, men da jeg så den var fra 2010 skulle den bare
med til smagningen, da det er svært at komme i nærheden af ældre australske vine.

Vinbeskrivelse: Mørk farve og raffineret fin krydret duft af modne bær. Medium fyldig smag med modne blommer, chokolade
og lette vanilletoner og krydderi fra den 8-12 måneders fadlagring. Alderen på vinen har gjort den med blød og krydret som
er meget lig det, der kendetegner typisk Shiraz fra Hunter Valley.
Match denne vin med gryderetter med oksekød, faste oste eller til kød fra grillen.




2012 Magpie Estate The Sack, Shiraz, Barossa Valley, South East Australia

Barossa Valley er uden tvivl ”maskinrummet” af den Australske vinindustri. En lang række af de bedste og mest kendte
vinproducenter holder til her. Navnet kan dateres tilbage til 1811, da Løjnant Thomas Graham (en englænder) nedkæmpede
en fransk Marskal ved Barossa Ridge i Andalusien i Spanien under Napoleons krigene.
Området ligger en times kørsel fra hovedstanden Adelaide i South Australia. Byerne i Barossa er meget hyggelige og rolige
og ved første besøg er det svært at forestille sig, at Australiens mest berømte vinproducenter holder til her. Barossa blev i
1840’erne koloniseret af englændere og området blev hurtigt opdelt i attraktive områder som blev solgt for 1£ pr. hektar.
Ikke kun til opdyrkning af druer, men også som almindeligt landbrug. Dette tiltrak hurtigt 2500 tyske kolonister, der grundlagde
de fleste af de vingårde der i dag ligger i Barossa. Derfor er mange af navnene også tyske som f.eks. Henscke , Langmeil og Dutschke.

Magpie Estate blev grundlagt i 1993, da Noel Young - en vinkøbmand i Cambridge med forkærlighed for vine fra Rhônedalen 
kontaktede Rolf Binder, hans leverandør af australske vine, for at høre, om man dog ikke kunne skabe en unik vin, som kombinerede
det bedste fra Rhônedalen med Barossa Valleys fantastiske klima.
Samarbejdet kom hurtigt i stand og sammen udviklede de en filosofi om at skabe vine, der ikke bare gjorde god figur i blindsmagninger,
men som også smagte fantastisk til mad.
Sidenhen har samarbejdet udviklet sig fra kun at lave en basisvin, til et større sortiment med hele 11 forskellige vine, fordelt over
en samlet produktion på 6.000 kasser.


Shiraz-druer i Barossa Valley. Tørt og solrigt i et af de vinområder i Australien med flest solskinstimer.

Druerne til denne Magpie Estate - The Sack Shiraz er sammensat fra 5 forskellige vinmarker i Barossa Valley og 20% af druerne
er lagret på nye fade/vintønder, mens de øvrige 80% er lagret på 1-4 år gamle amerikanske og franske fade.

Vinbeskrivelse
: De kalder det selv en typisk Shiraz med duft af mørk moden frugt, sorte og røde kirsebær, blommer og godt
integrerede fadnoter. Smagen er fyldig med modne kirsebær, blommer, cassis og krydderi, lakrids og vanilletoner fra fadlagringen.
En meget dejlig og moden Shiraz, som på bedste vis udtrykker Barossa Valley. Den ultimative vin til en god BBQ og store oksebøffer.

Til min store overraskelse kom denne flotte og kraftige shiraz ind på en flot andenplads på trods af den kraft og fylde, som adskiller
sig fra de raffinerede vine, som var oplægget til denne vinsmagning. Vinen udtrykker til fulde det kraftfulde og alligevel raffinerede
Shiraz fra Barossa og var en fantastisk vin at slutte denne flotte smagning af på.



Jeg var rigtig glad og begejstret for denne smagning og for at fortælle historien om de raffinerede vine fra de
bedste områder i Australien!